گی دوبور – جهان مجزای تصاویر
ژانویه 7, 2023آیا «ادیسهی فضایی» یک فیلم نیچهای است؟
مارس 9, 2023
- چطور میتوان ذهن را واداشت تا چیزها را آنطور که هستند، بدون میل و آرزوی خاصی بپذیرد؟
- یعنی اندوه را به صورت اندوه، شادی را به صورت شادی و درد را به صورت درد بپذیرد؟
- گوتاما بودا مجموعی از روشهای مراقبه را فراهم آورد تا ذهن را تمرین دهد که بتواند واقعیت را آنطور که هست، بدون میل و آرزویی خاص تجربه کند.
- این روشها ذهن را به گونهای تمرین میدهد که تمامِ توجهِ خود را بر این مسئله معطوف کند که «الان دارم چه چیزی را تجربه میکنم؟» نه اینکه «دلام میخواست چه چیزی را تجربه کنم؟». رسیدن به این حالتِ ذهنی ممکن است دشوار باشد اما غیرممکن نیست.
- بودا این شگردهای مراقبه را بر مجموعی از احکامِ اخلاقی استوار کرد تا برای مردم آسانتر شود که بر تجربههای واقعی تمرکز کنند و از افتادن به دامِ امیال و آرزوها و تحیلات بپرهیزند.
- به پیرواناش آموخت که از قتل و بیبندوباریِ جنسی و دزدی دوری کنند، زیرا چنین اعمالی لزوما آتشِ امیال و آرزوها را (برای کسبِ قدرت یا لذتِ شهوانی یا ثروت) مشعل میکند.
- وقتی آتشِ امیال کاملا فروکش کند، یک وضعیتِ رضایت و آرامشِ کامل جایگزینِ امیال و آرزوها خواهد شد که نیروانا (در لغت به معنای فرونشاندن آتش) خوانده میشود.
- کسانی که به نیروانا نائل میشوند، کاملا فارغ از هر رنجی هستند. واقعیت را در منتهای وضوح، بری از خیالات و توهمات تجربه میکنند. حتی اگر همچنان با ناخشنودی و درد مواجه شوند، این تجربیات آنها را به نکبت درنمیغلتاند.
- فردی که اسیرِ هوس نمیشود، نمیتواند عذاب بکشد.
انسان خردمند (تاریخ مختصر بشر) - نوشته یووال نوح هراری